Jdi na obsah Jdi na menu
 


Znění § 1183 občanského zákoníku včetně komentáře

10. 10. 2022

89/2012 Sb. Zákon občanský zákoník

 

§ 1183

(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

(2) Při poškození jednotky prováděním prací podle odstavce 1, nahradí vlastníku jednotky škodu společenství vlastníků jednotek (dále jen "společenství vlastníků"), a nevzniklo-li, nahradí ji poměrně spoluvlastníci domu. Prováděl-li však tyto práce ve svém zájmu jen některý vlastník jednotky, nahradí škodu sám.

 

Komentář:

Vlastník jednotky udržuje svůj byt, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu (§ 1175 odst. 2 věta první o. z.).

K tomu, aby byl zachován dobrý vzhled domu i jeho technický stav, je logicky zapotřebí za tímto účelem provádět určitá opatření spočívající v jeho údržbě a činit potřebné opravy domu (údržba se vztahuje i na pozemek).

Půjde hlavně o stavební práce charakteru úpravy, přestavby či jiné stavebně technické změny domu za podmínky, že o dotčeném opatření bylo řádně předem rozhodnuto spoluvlastníky nebo společenstvím vlastníků jednotek [srov. § 1208 písm. e) bod 2. o. z.].

V takovém případě pak zákon ukládá vlastníkovi jednotky, aby se zdržel všeho, co by bránilo schválené údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku.

Stejně tak zákon stanovuje vlastníkovi jednotky povinnost, aby za účelem schválené údržby, opravy, úpravy, přestavby či jiné změny domu nebo pozemku umožnil (je-li to potřebné) přístup do bytu nebo do společné části domu, která slouží k jeho výlučnému užívání, anebo byt zpřístupnil pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií. To však za předpokladu, že byl ke zpřístupnění jednotky či jím výlučně užívané společné části domu v předstihu vyzván (srov. § 1182 o. z.).

Samozřejmě při provádění „udržovacích“ stavebních prací může dojít k poškození jednotky a v takovém případě pak odpovědnost za škodu nese společenství vlastníků jednotek nebo poměrným dílem spoluvlastníci domu. Jiná situace nastane, jestliže stavební úpravy na společných částech domu bude provádět vlastník jednotky, kterému svědčí jejich výhradní užívání, pak tento vzniklou škodu bude povinen nahradit sám.