Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zásady správného použití termostatických radiátorových ventilů (TRV)

3. 2. 2015

K čemu vlastně slouží TRV OVENTROP?
1. Nastavení požadované teploty v místnosti
V každé místnosti si můžete nastavit otáčením hlavice ventilu požadovanou teplotu pro zajištění tepelné pohody. V tabulce č. 1 jsou uvedeny orientační teploty odpovídající jednotlivým číslům stupnice. Podle místních podmínek se může teplota od uvedených hodnot lišit. Vyzkoušejte si proto, při jakém nastavení dosáhnete pohodové teploty. Je třeba si uvědomit, že k ustálení teploty v místnosti může dojít až po několika hodinách.
K dosažení nastavené teploty místnosti je třeba dostatečná teplota topné vody. Pokud se Vám nepodaří např. při nastavení ventilu „5“ dosáhnout 24 oC a radiátor hřeje, není to vinou ventilu, ale nízké teploty topné vody (projektový tepelný spád domu je 90 / 70 oC).
TRV vyžadují zcela odlišný způsob použití, než ruční kohouty. Pokud je Vám například příliš teplo, nezavírejte ventil na doraz, ale pouze jím pootočte například o jeden dílek stupnice. Ventil ihned uzavře přívod tepla do radiátoru (přesto nějakou dobu potrvá, než radiátor vychladne). Podobně je třeba postupovat při zvýšení požadované teploty.
Upozornění: V případě Vašeho odchodu z místnosti snižte požadovanou teplotu. Docílíte tím značného snížení spotřeby tepla!


Nastavení                                  Prostorová teplota
Signalizační číslice 0                  úplné uzavření
Zn. protimrazové ochrany *          cca 7 oC
Signalizační číslice 1                  cca 12 oC
Signalizační číslice 2                  cca 16 oC
Signalizační číslice 3                  cca 20 oC
Signalizační číslice 4                  cca 22 oC
Signalizační číslice 5                  cca 24 oC
Tabulka č. 1

2. Využití cizích zdrojů tepla
Pokud dojde ke zvýšení teploty v místnosti vlivem přídavných zdrojů tepla (jako je sluneční záření, teplo z domácích spotřebičů nebo více přítomných osob), termostatický ventil omezí přívod tepla do radiátoru. Tím Vám zajistí kromě teplené pohody i značné úspory tepla. Využití dodatečných zdrojů tepla je díky použití vynikajících kapalinových hlavic s hysterezí pouze 0,2 oC značné.
3. Protimrazová ochrana
Pokud opouštíte na delší dobu byt, zamezíte nebezpečí zamrznutí topné soustavy nastavením „ * “. Ventil zabrání poklesu teploty pod 7 oC.
4. Vysvětlení některých stavů radiátorů:
Topí pouze x prvních článků radiátoru – radiátor je zavzdušněn. Pokud není instalován odvzdušňovací ventil ponechejte termostatický ventil radiátoru 3 až 5 dní otevřen na stupeň „ 5 „.
Topí pouze horní část radiátoru – správná funkce termostatického ventilu – jakmile se blíží teplota v místnosti teplotě nastavené na termostatické hlavici, hlavice zavírá ventil a snižuje průtok topné vody na minimum, popřípadě zavře ventil úplně a tím dojde k rozvrstvení vody dle její teploty. Horní část radiátoru teplá, spodní studená.
Po montáži doporučujeme nechat několik dní TRV otevřen na stupeň „ 5 “, aby mohl vzduch z radiátoru vystoupat do horních podlaží k odvzdušňovacím ventilům.
Termostatická hlavice ovládá ventil dle teploty svého okolí. Pokud není umožněno proudění vzduchu pod parapety, za záclonou, částmi nábytku apod., termostatická hlavice reaguje na teplotu v tomto uzavřeném prostoru a uzavírá ventil dříve než je dosaženo požadované teploty v otevřeném prostoru.

UPOZORNĚNÍ: Naše hlavice byly nastaveny na min. teplotu 16 °C. Pod tuto hodnotu nelze hlavici nastavit.