Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výnosy domu z nebytových prostor, podléhající zdanění fyzických osob za rok 2021

14. 2. 2022

Věc: Výnosy domu z nebytových prostor, podléhající zdanění fyzických osob

Sdělujeme, že výnos z pronájmu společných prostor domu za rok 2021 činí 78 000,- Kč.
Výnos bude převeden na účet „Dlouhodobá záloha na opravy a dodatečné investice domu", přičemž vlastníci jednotek se na výše uvedeném výnosu podílí v poměru spoluvlastnického podílu na společných částech domu, daných prohlášením vlastníka a smlouvou o převodu Jednotky do vlastnictví.
Upozorňujeme na skutečnost, že výnos z pronájmu je příjmem vlastníků jednotek a podléhá zdanění fyzických osob. Povinnost zdanit výnosy z nebytových prostor nenastane v těchto případech :
- zaměstnanec, který u zaměstnavatele podepsal "prohlášení poplatníka daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti" nemusí podat daňové přiznání tehdy, pokud jeho zdanitelné příjmy (kromě příjmů ze závislé činnosti) nepřesáhnou 6 000,- Kč ročně (§38g zákona 586/1992 Sb., o daních z příjmů)
- u ostatních poplatníků (zejména důchodci, nezaměstnaní, studenti a ženy v domácnosti) celkové roční příjmy člena SVJ (kromě příjmů osvobozených a příjmů zdaňovaných srážkovou daní) nepřesáhly 15 000,- Kč za rok. ·
Žádáme Vás, abyste vlastníky jednotek s těmito skutečnostmi seznámil/a. Potvrzení pro daňové účely jednotlivým vlastníkům vystaví ekonomický náměstek. Příjem ze společného majetku daní v těchto případech za celý příjem odpovídající výši spoluvlastnického podílu jen jeden z manželů.


V Brně dne 1.2.2022
Roland Stroblík v.r., ekonomický náměstek