Jdi na obsah Jdi na menu
 


Věc: Předžalobní výzva Mgr. Renata Skalská

21. 2. 2022

Vážená paní magistro,
obracím se na Vás v zastoupení Společenství vlastníků jednotek domu Klímova 2, 4, 6, 8, 10 a Zborovská 33, IČ: 262 69 546, se sídlem Klímova, č.p. 2130/10, Žabovřesky, 616 00 Brno 16 (dále jako „Společenství“), a to ve věci týkající se stavebních úprav bytového domu, jejichž provádění již bylo zahájeno.
V bytovém domě v současné době probíhá revitalizace, která byla řádně schválena členy Společenství vlastníků, a to shromážděním Společenství již dne 27. 11. 2018, její upřesněný rozsah a způsob financování byl schválen formou hlasování per rollam v červenci 2021. Schválená revitalizace spočívá zejména v provedení zateplení fasády a střechy domu, stropu přízemí a
výměny stávajících balkonů za nové, výměny stávajících oken za nová. Současně shromáždění schválilo způsob financování revitalizace.
Úvodem zdůrazňuji, že práce, které v současné době probíhají, nepodléhají vydání stavebního povolení a vyžadují nejvýše ohlášení stavby příslušnému stavebnímu úřadu, resp. za daných podmínek není ani ohlášení stavby nezbytné. Přílohou přikládám kopii vyjádření stavebního úřadu.
Z Vašich osobních aktivit týkajících se revitalizace bytového domu vyplývá, že se snažíte zamezit provedení schváleného projektu revitalizace, a to nikoli zákonným způsobem, neboť kromě postupu v řízení před stavebním úřadem rovněž, zejména prostřednictvím vývěsní tabule v bytovém domě, šíříte nepravdivé informace, fakticky zamezujete pracovníkům stavební
společnosti v provádění prací (volání Policie ČR z důvodu Vámi tvrzeného neoprávněného provádění prací, vypínání přívodu elektřiny k pracovním strojům aj.).
Upozorňuji Vás, že Vaše aktivity nemají jakékoli zákonné opodstatnění, vedou k poškozování zájmů Společenství vlastníků a tím samozřejmě i jednotlivých členů Společenství.

Vyzývám Vás tímto k ukončení šíření nepravdivých informací vůči členům Společenství vlastníků a stejně tak k ukončení právních i faktických obstrukcí spočívajících například v tom, že zamezujete pracovníkům stavební společnosti v přístupu do domu. Pokud se tak nestane, učiní Společenství neprodleně veškeré právní kroky k podání žaloby, jíž se bude domáhat toho, aby Vám povinnost zdržet se těchto jednání byla uložena rozhodnutím příslušného soudu. To bude samozřejmě spojeno se vznikem nemalých finančních nákladů soudního řízení sestávajících zejména ze soudního poplatku a nákladů právního zastoupení Společenství, které budete povinna hradit.
Dále Vás upozorňuji, že v souvislosti s Vaším výše popsaným jednáním, které bezprostředně vede k zamezování provádění prací či k jejich zpožďování, vzniku marných výjezdů pracovníků stavební společnosti, případně k poškozování majetku stavební společnosti a Společenství (například při vypínání přívodu elektřiny), hrozí vznik škody. V případě vzniku škody a marných nákladů, které vzniknou v příčinné souvislosti s Vaším jednáním, Vám tyto budou neprodleně vyúčtovány a budou po Vás ze strany Společenství řádně vymáhány.
Vezměte, prosím, na vědomí, že jako jednotlivý člen Společenství nejste žádným způsobem oprávněna samostatně jednat ve věci správy, údržby oprav a stavebních úprav bytového domu (srov. čl. 13 stanov Společenství). Společenství je naopak oprávněno účinnými právními prostředky bránit a zamezit Vašemu jednání, které je v rozporu s jednáním a pokyny správce Společenství.
Sděluji Vám, že projekt revitalizace a modernizace bytového domu je vázán na čerpání dotací z fondu k tomu určeného. V případě, že budete bránit provádění staveb, vystavíte Společenství riziku krácení či odebrání celé dotace, čímž Společenství a jeho členům
způsobíte značnou finanční škodu. Společenství, zastoupeno svými orgány, je povinno řádně hospodařit s majetkem Společenství. Dojde-li ke vzniku takové škody, pak samozřejmě Společenství takto způsobenou škodu po Vás v plné výši bude vymáhat. V této souvislosti rovněž odkazuji ust. § 1184 občanského zákoníku, z něhož vyplývá, že na návrh osoby odpovědné za správu domu může soud nařídit prodej jednotky toho vlastníka, který i přes písemnou výstrahu osoby odpovědné za správu domu porušuje své povinnosti způsobem podstatně omezujícím nebo znemožňujícím výkon práv ostatních vlastníků jednotek. Neboť Vaše jednání je
v přímém rozporu se zájmy vlastíků jednotek a v rozporu s jimi projevenou vůlí prostřednictvím shromáždění Společenství, přichází aplikace tohoto zákonem vymezeného postupu za účelem ochrany práv členů Společenství do úvahy v případě, že ve Vašem jednání budete pokračovat či jím členům Společenství způsobíte škodu.
Jako člen Společenství máte řadu povinností plynoucích z platných právních předpisů a ze stanov Společenství. Jste mimo jiné povinna:
- Udržovat svoji jednotku a společné části, které máte vyhrazeny ve výlučném užívání, tak, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu (§ 1175 občanského zákoníku, čl. 8 odst. 2 písm. e) stanov),

- Umožnit po předchozím vyzvání členem statutárního orgánu společenství vlastníků přístup do jednotky k provedení opravy, údržby nebo revize společných částí domu procházejících jednotkou (například rozvodů vody, plynu) nebo se v něm nacházejících (§ 1183 občanského zákoníku, čl. 8 odst. 2 písm. g) stanov),
- Zdržet se všeho, co brání údržbě, opravám, úpravě, přestavbě či jiné změně společných částí domu, o nichž bylo rozhodnuto k tomu příslušným orgánem společenství (§ 1183 občanského zákoníku, čl. 8 odst. 2 písm. n) stanov).
Vyzývám Vás tímto k plnění výše uvedených povinností. Jako člen Společenství jste povinna umožnit provedení stavebních prací, které byly schváleny orgánem Společenství. Nebudou-li tyto povinnosti z Vaší strany plněny, budou rovněž vymáhány v rámci soudního řízení. Dojde-li z důvodu vedení soudního řízení k průtahům při provádění stavebních prací, bude vůči Vám rovněž uplatněna škoda, která případně v této souvislosti vznikne.
Zvláště pak upozorňuji na povinnost udržovat jednotku a společné části tak, jak to vyžaduje nezávadný stav a dobrý vzhled domu. Neumožníte-li provedení všech nyní prováděných stavebních prací včetně prací souvisejících s balkony, Společenství následně po jejich dokončení vyhodnotí, zda stav jednotky a společných částí ve Vašem výlučném užívání splňuje kritéria nezávadného stavu a dobrého vzhledu domu. Dospěje-li Společenství k závěru, že nikoli, bude po Vás naplnění těchto kritérií a provedení příslušných stavebních prací požadovat, a to již na Vaše vlastní náklady (samozřejmě je třeba upozornit, že provedení stavebních prací nyní v rámci revitalizace celého domu znamená úsporu z rozsahu oproti stavu, kdy by byl opravován pouze jediný balkon - provedení dodatečných stavebních prací na Vaše náklady by zřejmě nebylo příliš výhodné). Samozřejmě i tato povinnost (tedy uvést jednotku a společné části do nezávadného stavu a zajistit dobrý vzhled), jakožto povinnost člena Společenství plynoucí ze zákona a stanov Společenství, je vymahatelná soudní cestou.
Považujte, prosím, tuto výzvu, za výzvu předžalobní ve smyslu § 142a občanského soudního řádu, tedy za poslední výzvu před podáním žaloby na soud. Bude-li z Vaší strany nadále docházet k porušování pravidel stanovených právními předpisy a stanovami Společenství a k dalšímu poškozování zájmů Společenství a jeho členů, přikročí Společenství neprodleně k ochraně těchto zájmů prostřednictvím podání občanskoprávní žaloby u příslušného soudu. V takovém případě budou rovněž ze strany Společenství blíže zváženy případné správněprávní a trestněprávní konsekvence Vašeho jednání. Věřím nicméně, že takový postup nebude nadále nezbytný.


S pozdravem

Společenství vlastníků jednotek domu Klímova 2, 4, 6, 8, 10 a Zborovská 33
zastoupeno Mgr. Evou Herufek, advokátkou