Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rekonstrukce svislé kanalizace a svislých rozvodů vody

4. 9. 2024

Vážení vlastníci jednotek,

vzhledem k havarijnímu stavu kanalizace a rozvodů vody, proběhne na základě rozhodnutí shromáždění vlastníků ze dne 26.6.2024 výměna svislé kanalizace a svislých rozvodů vody v objektu Klímova 2-10, Zborovská 33, Brno. Smlouva o dílo byla uzavřena se společností LS MONT, s.r.o., se sídlem Jamská 2486/8, 591 01 Žďár nad Sázavou, IČ: 282 85 531, kterou bude zastupovat Ing. František Kobza.

Práce v bytech budou zahájeny dne 23.9.2024

K realizaci díla je nezbytné zpřístupnit byt a především bytové jádro, ve kterém bude výměna probíhat, za účelem provedení prací.

Povinnost umožnit uvedené práce vyplývá z občanského zákoníku.

§ 1183 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník:

Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

Vlastníci jednotek budou informováni o předběžném harmonogramu prací na jednotlivých stoupačkách prostřednictvím emailu, vyvěšením v domech, na webových stránkách společenství https://svjklimova.estranky.cz/a vhozením do poštovní schránky.

Následně v dostatečném předstihu budou vlastníci jednotek (včetně těch, kteří již mají zcela nebo zčásti vyměněny stoupačky) požádáni o zpřístupnění svých bytů po jednotlivých stoupačkách a domech. Žádost o zpřístupnění bytů bude těm, kteří dali souhlas s elektronickou komunikací s družstvem, zaslána do emailové schránky, ostatním doporučeným dopisem. Současně bude žádost o zpřístupnění bytů vhozena do poštovní schránky vlastníka.  

Upozorňuji na nutnost vyklizení dotčených místností k bezproblémovému zahájení prací a doporučuji zakrytí nábytku a ostatních osobních věcí v sousedících místnostech kvůli prachu.

Je nutno počítat s tím, že první dva dny prací nebude možno využívat WC a ostatní odpady v dotčených bytech a rovněž nepoteče studená ani teplá voda. Vlastníci těchto bytů obdrží pro tyto dny klíče od prádelny v domě Zborovská 33 pro přístup k vodě a WC.

Výměna svislé kanalizace a svislých rozvodů vody bude hrazena z fondu oprav.

Součástí ceny dle uzavřené smlouvy o dílo je rovněž demontáž a zpětná montáž dolní poloviny jádra.

Dovoluji si upozornit, že vlastník, který neumožní provedení prací ve své jednotce, bude odpovídat za škody způsobené havárií na svislé kanalizaci popřípadě na svislých rozvodech vody v jeho jednotce, ke které dojde po ukončení shora uvedených prací. Tyto škody (včetně škod na ostatních jednotkách) nebudou hrazeny z prostředků společenství ani z uzavřeného pojištění.

Dále budou jednotliví vlastníci, kteří neumožní výměnu svislé kanalizace a svislých rozvodů vody, povinni uhradit náklady vzniklé napojováním nových rozvodů na rozvody stávající, jejichž výměnu neumožnili. Tyto náklady jsou předběžně vyčísleny na částku 15.300,- Kč + 12% DPH na jednotku.

Společenství vlastníků jednotek domu Klímova 2, 4, 6, 8, 10 a Zborovská 33 zastupuje Průkopník, stavební bytové družstvo, Roland Stroblík