Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak je to s podomním prodejem v Brně

10. 6. 2014

Jak je to s podomním prodejem v Brně

(vybrané pasáže ze stanoviska ŽÚ města Brna)

Podomní prodej na území města Brna je dle nařízení vydaným Radou města Brna č. 1/2002 dle čl. 3 odst. 4 zakázán, nestanoví-li příloha k Tržnímu řádu jinak, což v současné době nestanoví, a podomní prodej je tedy zakázán na území celého statutárního města Brna.

Co se vlastně podomním prodejem rozumí? Obecně lze za nabídku považovat takovou prezentaci, která je přímo spoje na s možností koupě zboží, poskytnutí služby nebo alespoň jejich závazného objednání (tj. podomní prodejce má přímo u sebe zboží, které je možno na místě koupit, podomní prodejce může přímo na místě poskytnout službu – např. broušení nožů, nůžek apod., anebo je alespoň na místě umožněno zboží či službu závazně objednat, sepsáním smlouvy, vyplněním závazné objednávky atd.). Prodejci se často „schovávají“ za výmluvu, že jejich činnost je „reklama“ ni­koliv prodej. Za reklamu však – ve vztahu k pojmu nabídka dle § 18 živnostenského zákona – lze považovat jen takovou formu prezentace, která není přímo spojena s možností koupě zboží, poskytnutí služby nebo alespoň jejich závazného objednání (typicky se jedná o rozdávání nebo roznášení reklamních letáků, prospektů či Strana 2 ZIV 2.0p035/9116 DOP 0109/031 jiné pouhé sdělování kontaktních údajů, teprve, jejichž prostřednictvím, nebo s jejichž využitím lze následně realizovat objednávku, koupi zboží či poskytnutí služby). V posledních měsících se množí oznámení o podomním prodeji, který realizují i poštovní doručovatelky (různé produkty peněžních ústavů). V případě nabídky ve smyslu rozvedeném výše by se při naplnění i ostatních pojmových znaků podom­ního prodeje dle definice obsažené v Tržním řádu jednat mohlo. I zde ovšem velice záleží na konkrétním způsobu prezentace, zejména pak na skutečnosti, zda-li k nabídce zboží nebo služeb došlo bez předchozí objednávky. Daná situace je totiž velmi specifická, neboť pracovník České pošty se na místo samé dostává primárně z titulu nutnosti plnění dle zákona o poštovních službách, tj. primárně z jiného důvodu, než je realizace nabídky dalších služeb. Pokud dotyčný zaměstnanec České pošty bez předchozí objednávky (resp. bez souhlasného projevu vůle druhé strany s uskutečněním nabídky), po skončení fáze doručování, tj. po skončení plnění poštovních služeb dle zákona o poštovních službách, přímo přistupuje k realizaci nabídky, tj. začne nabízet různé služby např. pojišťovacích ústavů, pojmový znak „bez předchozí objednávky“ tím naplní a v takových případech by se zřejmě o podomní prodej a porušení Tržního řádu opravdu jednalo. 

JUDr. Dobromila Macháčková

vedoucí Živnostenského úřadu města Brna

(Převzato z periodika „Absolventské listy“ ročník 2, číslo 4, listopad 2012. Vydává: Statutární město Brno  - Městská policie Brno, odbor prevence).